Fett som hälls i avlopp stelnar lätt i rören och bildar proppar. Fettproppar kan orsaka stora skador och är en vanlig anledning till att det blir stopp. Därför bör du skaffa en fettavskiljare.
De flesta verksamheter inom livsmedelsbranschen måste skaffa en fettavskiljare. Anledningen är att svenska avloppsnät inte har kapacitet att ta hand om stora mängder fett. Om du tänker på hur mycket matfett som går åt hemma när du lagar mat kan du tänka på hur mycket en restaurang använder.
Om alla restauranger och gatukök skulle hälla ut alla fetter rakt i avloppet hade avloppsnätet kraschat. Det händer dock att kommuner får problem med att restauranger och andra i livsmedelsbranschen inte följer rekommendationer varpå det orsakar stopp som skulle kunnat undvikas.
Ska privatpersoner skaffa en fettavskiljare?
Privatperson behöver inte skaffa en fettavskiljare. Det är företag och verksamheter som kommer släppa ut större mängder fetter. En fettavskiljare separerar helt enkelt fettet från diskvatten. Privatpersoner kan tänka på att undvika att hälla matfett i onödan i vasken. Torka istället bort fetter från stekpannan med hushållspapper och kasta i brännbart.
Friterar du eller använder större mängder olja kan du låta det svalna och hälla upp på en petflaska. Sen lämnar du det till återvinningen. Det är bra för avloppen och för miljön. Har du däremot ett företag ska du kontrollera vad som gäller inom din bransch och område. Du kan höra med din kommun där du har verksamheten. På så sätt får du korrekt information om krav och regler.